0

DP World

Terug naar projecten
Antwerp Gateway nv
Areal Architecten
TM Van Roey nv & vanhout.pro (TM DP World)
Staalbeton
Kantoor
2021
Antwerpen

DP WORLD: Operations kantoor - Deurganckdok

DP World is één van de belangrijkste terminaluitbaters ter wereld. In België baat DP World de Antwerp Gateway terminal uit. Dat is één van de grootste containerterminals in de haven van Antwerpen, gelegen aan het Deurganckdok.

0

Stevige capaciteitsboost

Al sinds de opstart van de terminal waren er plannen om een nieuw gebouw te zetten. Groep Van Roey bouwde nu het nieuwe Operations kantoor (OPS) voor DP World en een loopbrug over de spoorweg alsook een trappentoren aan de zijde van de parking. Het oude kantoor maakte zo plaats voor extra containercapaciteit: er werden bijna 1.000 grondslots bij gecreëerd.

Er werden bijna 1.000 grondslots bij gecreëerd.'

Bijzonder aan dit project was de locatie. Het gebouw moest geplaatst worden over de aan- en afvoerroute van vrachtwagens die containers transporteren naar de rest van België en andere West- Europese landen. Het kon gaan om 400 vrachtwagenbewegingen per uur. Bovendien bevonden er zich boven de werfzone ook hoogspanningslijnen van Elia die rechtstreeks vanuit de kerncentrale van Doel kwamen en het HS-net van heel Europa voedden. Gevolg was dat er geen torenkraan geplaatst kon worden in deze zone. Van Roey loste dit op met innovatieve hijsprocedures waardoor de werken toch verliepen.

De aannemer zou tijdens de volledige duur van de werken, dagelijks rekening moeten houden met deze logistieke uitdagingen. Daarnaast kende dit project ook een technische hoogstandje: de montage van een 85 meter lange voetgangersbrug van twee verdiepingen die rust op één steunpunt. Deze voetgangersbrug werd gemonteerd over een belangrijke spoorlijn die door de haven zelf loopt. De uitdagingen worden mooi verwoord door de projectmanager bij DP World Antwerp, Mathieu Roels: “Het ging dan ook om een unieke site. Het gebouw werd als het ware neergezet op een bijna onbereikbare, maar tegelijk heel zichtbare plaats.”

Het gebouw werd als het ware neergezet op een bijna onbereikbare, maar tegelijk heel zichtbare plaats.'

Het complex kreeg een futuristische look en werd volledig uit glas opgetrokken met subtiel verspringende lagen. Die lagen zijn een knipoog naar de activiteiten van DP World Antwerp: het stapelen van goederen. Elke laag kreeg geïntegreerde verlichting, waardoor het totaalplaatje ook ’s avonds en ‘s nachts een herkenbaar baken vormt.

Op het gelijkvloers van het kantoorgebouw kwamen de voorzieningen voor de havenarbeiders zoals een refter en kleedkamers met lockerruimtes en sanitair. Op de hogere verdiepingen werden de kantoren voor de bedienden en directie geïnstalleerd. Het kantoor is het kloppend hart van de terminal. Van Roey stond in voor het lot ruwbouw, wind -en waterdichting.

Het kantoor is het kloppend hart van de terminal.